Sezóna rebarbory je tu

Rebarbora, známa častejšie ako rebarbora, má také veľké listy, že ju v záhradke ťažko môžete prehliadnuť. Veď len samotné stopky často bývajú viac ako polmetrové. Napriek tomu jej občas majitelia pozemku nevenujú pozornosť. Pritom práve táto zelenina môže obohatiť náš jedálniček v čase, keď ešte v záhradke nie je takmer čo žať.

Rheum rhabarbarum – undulatum… pod týmto latinským názvom sa skrýva pomerne známa zelenina, s ktorou v kuchyni nakladáme obvykle ako s ovocím. Vlasťou rebarbory ​​(revene kučeravé) je severné Mongolsko a Čína, kde boli liečebné účinky jej koreňov známe už pred 2700 rokmi.

Stopky rebarbory ​​zberáme na jar, a to od konca apríla, kedy obsahujú najviac kyseliny jablčnej, do júna. Podľa pranostiky by sa posledná rebarbora mala žať po svätojánskej noci, teda 24. júna.

Rebarboru potom používame v receptoch na prípravu polievok, omáčok, do šalátov, ako náplň knedlí, na šťavy a do nezabudnuteľného rebarborového koláča, v ktorom výborne chutí. Rebarbora má skrátka využitie všestranné, niektoré jej druhy sa dokonca pestujú čisto na liečebné účely. Výborná je tiež v džeme alebo limonáde. Nebojte sa s ňou experimentovať a kombinovať ju s ďalším ovocím, ako sú jahody, maliny alebo jablká.

Rebarbora kučeravá, s ktorou sa v kuchyni stretnete, vytvára množstvo odrôd, z ktorých sa najviac cení tie červenořapíkaté. Majú totiž rozmanitý obsah organických kyselín – čoskoro z jari najviac kyseliny jablčnej, nechýba ani kyselina octová, jantárová, citrónová, mliečna a šťaveľová. Obsah poslednej menovanej počas vegetačného obdobia rebarbory ​​rastie. Odporúča sa preto dopĺňať rebarborové pokrmy mliečnymi produktmi.

Ďalej obsahuje horčík, fosfor, železo, jód, mangán, draslík, vápnik a vitamín A, vitamíny skupiny B a veľké množstvo vlákniny. Rebarbora je prospešná pre krvný obeh, krvotvorbu, zlepšuje kvalitu pokožky a vlasov, likviduje škodlivé mikroorganizmy a pôsobí proti zápche.

„Nič sa nemá preháňať“ hovorí staré príslovie. Pri rebarbore to platí dvojnásobne. Jej občasné použitie z jari je prospešné, nie však ľuďom s močovými kameňmi, žlčníkovými a pečeňovými chorobami. Vyvarovať by sa jej mali aj tehotné a dojčiace ženy a deti do 10 rokov.

Ako na ňu?

Na úpravu v kuchyni používame iba stopky. Mladé stopky nelúpeme, iba tie staršie. Ostro kyslú chuť pri varení otupujeme štipkou soli. Stopky je dobré nakrájať na dieliky a krátko ich povariť s cukrom a škoricou (pridať môžeme aj vanilku). Rebarbora má špecifickú kyslú chuť, ktorú povarenie s cukrom trochu otupí, ale nie úplne potlačí. Na koláče môžeme použiť rebarboru aj bez predvarenia, len pokrájanú.

A tu pár receptov ako inšpirácia pre tých, ktorí stále neveria, že taká nenápadná zelenina môže byť v kuchyni obrovský prínos.

Na začiatok si vyskúšame netypický dezert, ktorým je
Vanilkový krém z rebarbory
1 kg rebarbory ​​- na klátiky, 500 ml šľahačky, 300 g vanilkového cukru
Ušľaháme smotanu, mala by byť hustá, ale nie príliš tuhá. Rebarboru olúpeme a nakrájame na klátiky, hodíme do pekáča, posypeme vanilkovým cukrom, prikryjeme fóliou a asi 1 hodinu pečieme. Potom ju scedíme, prepasírujeme, aby nám vzniklo pyré. Šľahačku opatrne s rebarborovým pyré premiešame, ale nie je potrebné nejaké veľké zašľahávanie. Chceme, aby zo šľahačky tie trpké červenkasté kúsky ovocia vykukovali. Nechceme z toho mať ružovú jednoliatu. A teraz to najdôležitejšie! Šťavu, ktorú pustila rebarbora pri pečení, trochu odvaríme a zahustenú ju nalejeme cez tú skvelú ružovú hmotu. Chutí ako cukrík. A znova opatrne zamiešame a dbáme, aby krém bol celý nadýchaný. Potom hmotou opatrne naplníme poháre a jeho povrch, už v pohári, polejeme zvyškom šťavy a podávame.

Rebarborová omáčka
/pre 4 osoby/ 450 g na kúsočky nakrájané rebarbory, 150 ml rozpusteného masla, 1/2 lyžičky nastrúhaného zázvoru, 1/2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry, štipka nastrúhaného muškátového orecha, 2 lyžice cukru

Rebarboru uvarte v troche vody domäkka, potom ju sceďte. Zmiešajte s rozpusteným maslom a nechajte variť na miernom ohni, pridajte zázvor, citrónovú kôru, muškátový orech a cukor. Varte 15 minút a potom vmiešajte šťavel. Podávajte s makrelou alebo inou tučnou rybou.

Rebarborový koláč so snehom
250 g hladkej múky, 100 g cukru, 125 g masla, 1 vrecko vanilínového cukru, 2 žĺtky, soľ Náplň: 1,5 kg rebarbory, 500 g cukru, 100 g jemne krájaných mandlí, 2 bielky

Múku preosejeme na dosku, prisypeme cukor, vanilínový cukor a soľ, pridáme na lístky nakrájané maslo, žĺtky a všetko spracujeme na hladké cesto, ktoré uložíme zakryté na 30 minút do chladu. Odpočaté cesto do tenka rozvaľkáme, dáme na tukom potretý plech av dobre predhriatej rúre 5 minút pečieme. Potom plech vyberieme z rúry, na cesto rozložíme rovnomerne očistenú a na rovnaké kúsky nakrájanú rebarboru, zasypeme 350 g cukru a koláč vložíme na 20 minút do horúcej rúry. Medzitým ušľaháme z bielkov tuhý sneh, vmiešame doň zvyšný cukor a jemne krájané mandle a snehom potrieme koláč. Ďalších 5-8 minút pečieme, až sneh spevní a zozlatne.

Drobenkový rebarborový koláč
20 a 75 g zmäknutého masla, 250 g rebarbory ​​/rebarbora/, 500 g jabĺk, 100 g cukru, 2 lyžičky škorice, 100 g ovsených vločiek, štipka soli

Formu vymastite 20 g masla. Olúpanú rebarboru nakrájajte na tenké plátky a rozložte na dno. Jablká olúpte, odstráňte kôstky a pokrájajte na tenké plátky. Navrstvite ich na rebarboru. 2 lyžice cukru zmiešajte s lyžičkou škorice, jablká posypte. Z ovsených vločiek, 75 g masla, cukru, soli a lyžičky škorice v mise 2 vidličkami alebo v prstoch pripravte posýpku. Drobenkou posypte povrch ovocia. Formu vložte do stredu predhriatej rúry a pečte, kým omrvinka nezružovie (200 stupňov C).

Komu sa zdajú uvedené recepty z rebarbory ​​trochu experimentálne, potom vedzte, že v arabských krajinách sa rebarbora dokonca pripravuje s hovädzím či baranovým mäsom.

Khoresh – perzské mäso s rebarborou
maslo, 1 cibuľa, 500 g prerasteného hovädzieho mäsa, soľ, mleté ​​čierne korenie, 3/4 lyžičky mletej škorice, 500 g čerstvé rebarbory, šťava z 1/2 citróna

V hrnci osmažíme dozlatista na 2 lyžiciach masla cibuľu, pridáme nadrobno nakrájané mäso a osmažíme dohneda. Podlejeme vodou, osolíme a dusíme s korením a škoricou tak dlho, až je mäso mäkké. Očitú rebarboru nakrájame na 5 cm kúsky a chvíľu opekáme na 2 lyžiciach masla, pokvapkáme citrónovou šťavou a ešte chvíľu dusíme. Potom pridáme k mäsu a spoločne podusíme ešte 10 minút. Podávame s ryžou a šalátom s jogurtom.

Sponsor

pr články

Novinky

Automatické hodinky

Automatické hodinky sú mechanické hodinky doplnené samonaťahovacím mechanizmom, ktorý zaisťuje naťahovanie pera v hodinkách bez nutnosti náťahu ručného. Týmto hodinkám sa tiež hovorí automaty...

Najobľúbenejšia slovenská múka je závadná

Jedna z najobľúbenejších značiek múky má veľký problém. Výrobca musel stiahnuť významnú časť produkcie múky Babičkinho voľba, pretože môže obsahovať nebezpečné úlomky dreva. Triesky...

Urobte si rýchly test, ktorý odhalí, ako vám starne telo a mozog

Že je vek iba číslom? To je do značnej miery pravda, ale platí to aj obrátene, než by sme chceli. Obvykle sa toto konštatovanie...

Ako správne uvariť údené mäso

Málokto odolá dobre urobenému údenému mäsu. Jeho výrazná chuť a zároveň krehkosť, to je niečo, na čo sa ťažko zabúda. Navyše je skvelé na...

Finančný úrad zablokoval majetok Vítkovice Steel kvôli sankciám proti Rusku

Finančný analytický úrad (FAÚ) zablokoval majetok ostravskej hutníckej spoločnosti Vítkovice Steel v súvislosti so sankciami proti Rusku kvôli vojne na Ukrajine. "Spoločnosť môže ďalej fungovať,...