Ako správne uvariť údené mäso

Málokto odolá dobre urobenému údenému mäsu. Jeho výrazná chuť a zároveň krehkosť, to je niečo, na čo sa ťažko zabúda. Navyše je skvelé na množstvo príležitostí. Môžete si ho dať len tak s chlebom a horčicou alebo treba pridať do šunkoflekov. Využijete ho ale aj do omáčok alebo polievok. Často pritom ale zabúdame na to, čo také údené mäso naozaj potrebuje, aby skvele chutilo.

Doba varenia je kľúčová
Je to práve jednoduchosť prípravy údeného mäsa, čo nás často zvedie na scestie. Ľudia si jednoducho myslia, že ho stačí hodiť do vriacej vody a povariť. Málokto si ale predtým zistí váhu mäsa, aby vedel, ako dlho ho variť. Už to samo o sebe do značnej miery predznamenáva výsledok.

Všeobecne platí, že na jeden kilogram mäsa by ste mali počítať s varením počas polhodiny. Ak by ste mäso nechali variť dlhšie, riskujete, že prídete o jeho nenahraditeľnú chuť. Jednoducho ho rozvaríte. Práve preto treba mäso zvážiť a spočítať si, ako dlho ho budete variť. Len tak docielite dokonalú chuť.

Niečo iné je ale príprava silného vývaru z údeného mäsa. Tu nechceme, aby si udržalo chuť samotné mäso, ale aby ju z neho získal práve vývar. Teda nebudeme jedno kilo variť polhodiny, ale pokojne aj hodiny dve. Mäso tak síce bude rozvarené a nie tak chutné, avšak tvorí len malú časť celého vývaru, ktorý naopak bude nezabudnuteľný.

Zvyšné mäso z vývaru môžete v polievke nechať, ale je možné ho využiť aj iným spôsobom. Prečo neušetriť a nedať časť do šunkoflekov, ktoré ho nevyžadujú toľko a nemusia byť ani tak výrazné.

Lahodné ako zavarenina
Údené mäso je možné tiež zavariť a dať si ho vtedy, keď vám práve príde na chuť, napríklad s uhorkou a chlebom. Stačí ho nakrájať na malé kúsky, ktoré sa zmestia do pohára. Následne zalejte vodou, a to približne centimeter pod okraj nádoby. Ak je mäso menej slané, môžete vodu osoliť. Ak už vám mäso príde slané dostatočne, vodu nesoľte.

Nie je potrebné pridávať žiadne korenie, to by viedlo len k zmene chuti mäsa, ktorá je pritom dobrá sama o sebe. Dochutiť si môžete mäso až na tanieri, a to napríklad vynikajúcim chrenom s jablkami alebo horčicou.

Každopádne, poháre dobre zavrite a umiestnite ich do vodného kúpeľa, kde ich budete zavárať pri teplote minimálne sto stupňov po dobu jednej hodiny.

Sponsor

pr články

Novinky

Urobte si rýchly test, ktorý odhalí, ako vám starne telo a mozog

Že je vek iba číslom? To je do značnej miery pravda, ale platí to aj obrátene, než by sme chceli. Obvykle sa toto konštatovanie...

Žena zomrela deň po prijatí do nemocnice

Dvadsaťsedemročná žena zomrela úplne zbytočne po tom, čo jej lekár nerozpoznal jasné príznaky rakoviny krčka maternice a zamenil ich za hormonálnu nerovnováhu, na ktorú...

Moskva musí platiť pokutu za zastavenie plynu, rubľa platiť nebudeme, hovorí Morawiecki

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom úplne zastavila dodávky plynu do Poľska a Bulharska. Európska únia chystá spoločnú reakciu. Poľsko urobí všetko pre uloženie zmluvných pokút Rusku,...

Do boardu Škody Auto prichádza z MANu špecialista na financie a IT Christian Schenk

Christian Schenk sa stane od 1. októbra 2021 novým členom predstavenstva spoločnosti ŠKODA AUTO za oblasť financií a IT. Vo funkcii nahradí Klausa-Dietera Schürmanna,...

Když dovršíte 35. rok života, začíná stárnutí: Jaký je váš skutečný věk ve srovnání s tím biologickým?

Na otázku, kolik máte let, pravděpodobně odpovíte na základě počtu let, které uplynuly od vašeho narození. To by byl váš chronologický věk. Možná lékař tvrdí,...