Ferrero celé mesiace tutlalo, že má v továrni na Kinder čokoládu salmonelu

Spoločnosť Ferrero postihol pred Veľkou nocou, teda jej hlavnou sezónou, obrovský problém. Ukázalo sa, že jej kľúčové produkty v podobe radu Kinder môžu obsahovať baktérie salmonely. Nešlo pritom o teoretické nebezpečenstvo. Firma zasahovala až vtedy, čo sa ukázalo, že sa po konzumácii vajíčok s prekvapením a ďalších druhov čokolád nakazili desiatky detí a dospelých v západnej Európe. Celkový počet môže ísť do stoviek.

Výroba išla ďalej
Teraz však vyšlo na povrch ešte viac znepokojujúce zistenie. Spoločnosť Ferrero totiž o probléme podľa všetkého vedela podstatne skôr, než všetko verejne prasklo. Už 15. decembra totiž v továrni v belgickom Arlone boli zistené stopy salmonely, a to na site pri výstupe z dvoch nádrží na suroviny. Podľa informácií serveru Blick.ch však došlo iba k zadržaniu priamo dotknutých výrobkov a výmene filtra. Pôvodca zjavne nebol dohľadaný a výroba pokračovala ďalej.

Po tom, čo firma na začiatku apríla priznala možnosť salmonelu vo svojich výrobkoch, zastavil belgický dozorujúci úrad Afsca výrobu v dotknutej továrni a odobral jej licenciu. Ferrero muselo stiahnuť všetky produkty pochádzajúce z tejto továrne, a to bez ohľadu na dátum výroby. Týkalo sa to mnohých európskych krajín vrátane Českej republiky.

Kritika spoločnosti Ferrero
Salmonela sa mohla dostať do výrobkov Kinder Surprise, Kinder Mini Eggs a Kinder Schoko Bons. Spoločnosť je pritom vo svojich vyhláseniach len veľmi vágna a obmedzila sa na konštatovanie, že „dochádzalo k oneskoreniu v sťahovaní produktov a výmene informácií v rámci firmy“. Preto sa vyšetrovanie prípadu neuskutočnilo tak rýchlo a efektívne, ako by bolo potrebné.

Do Ferrera sa však pustila organizácia Foodwatch, ktorá vyslovila silnú kritiku. „Keď sa niečo také stane, musia byť občania okamžite varovaní,“ uviedol zástupca organizácie Andreas Winkler.

Salmonela sa prejaví niekoľko dní po nakazení, a to najmä hnačkou a bolesťami brucha. Objaviť sa môže aj mierna horúčka či zvracanie. U zdravých ľudí príznaky po niekoľkých dňoch odznejú. V niektorých prípadoch ale môže nastať ťažké fázy choroby, a to hlavne u dojčiat, malých detí a starších ľudí s oslabenou imunitou.

Vyjadrenie spoločnosti Ferrero
„Kontaminácia salmonelou nie je v potravinárskom priemysle nič neobvyklé. Keď bol v decembri 2021 zistený na základe nášho interného testovacieho protokolu v továrni v belgickom Arlone produkt nespĺňajúci bezpečnostné normy, podnikli sme všetky nevyhnutné opatrenia, aby sme problém odstránili. Suroviny a hotové výrobky boli ihneď zablokované a neboli ďalej uvoľnené.

Až neskôr, vďaka spolupráci s úradmi pre bezpečnosť potravín, bola identifikovaná súvislosť medzi nálezmi z Arlonu a prípadmi salmonely. Hneď ako sme sa tieto informácie dozvedeli, začali sme okamžite konať. A práve od tohto okamihu sme stiahli prvé výrobky, ktorých sa problém mohol týkať. Potom sme počas týždňa z bezpečnostných dôvodov rozšírili zoznam stiahnutých produktov na všetky výrobky Kinder vyrobené v Arlone a pozastavili prevádzku našej belgickej továrne.“

Sponsor

pr články

Novinky

Vypite tento nápoj pred spaním

Moderný životný štýl nie je práve požehnaním pre optimálny zdravotný stav. Sedavé zamestnanie, nedostatok pohybu a rýchle stravovanie sú v skutočnosti naozaj škodlivým kokteilom,...

Jak začít s otužováním

V posledních letech se celosvětově rozmohl fenomén jménem otužování. Co všechny tolik láká na ponořování se do ledové vody nebo na každodenní ranní ledové...

Nejlepší čaje na hubnutí: Tyto dokáží zrychlit metabolismus, spalování tuků a snížit krevní tlak

Některé čaje dokážou zrychlit metabolismus a tím i spalování tuků. Kupujte ale čaje kvalitní, nejlépe v čajovnách. Tam byste měli mít jistotu, že obsahují...

Šikovná Janka má práci snů. Jak se dostala do hollywoodské produkce filmů?

Začněme od začátku. Jak se dívka, která studuje v Nitře žurnalistiku, dostane do Spojených států? Studium tam není sice nemožné, ale poměrně finančně náročné,...

Snídáme ho, oběd, večeře: Neodmyslitelná součást jídelníčku, ale o jeho vlivu na zdraví víme málo

Snídáme ho, oběd, večeře. Pečivo je neodmyslitelná součást našeho jídelníčku a přesto o něm a jeho vlivu na zdraví víme stále až překvapivě málo....