Ako správne uvariť údené mäso

Málokto odolá dobre urobenému údenému mäsu. Jeho výrazná chuť a zároveň krehkosť, to je niečo, na čo sa ťažko zabúda. Navyše je skvelé na množstvo príležitostí. Môžete si ho dať len tak s chlebom a horčicou alebo treba pridať do šunkoflekov. Využijete ho ale aj do omáčok alebo polievok. Často pritom ale zabúdame na to, čo také údené mäso naozaj potrebuje, aby skvele chutilo.

Doba varenia je kľúčová
Je to práve jednoduchosť prípravy údeného mäsa, čo nás často zvedie na scestie. Ľudia si jednoducho myslia, že ho stačí hodiť do vriacej vody a povariť. Málokto si ale predtým zistí váhu mäsa, aby vedel, ako dlho ho variť. Už to samo o sebe do značnej miery predznamenáva výsledok.

Všeobecne platí, že na jeden kilogram mäsa by ste mali počítať s varením počas polhodiny. Ak by ste mäso nechali variť dlhšie, riskujete, že prídete o jeho nenahraditeľnú chuť. Jednoducho ho rozvaríte. Práve preto treba mäso zvážiť a spočítať si, ako dlho ho budete variť. Len tak docielite dokonalú chuť.

Niečo iné je ale príprava silného vývaru z údeného mäsa. Tu nechceme, aby si udržalo chuť samotné mäso, ale aby ju z neho získal práve vývar. Teda nebudeme jedno kilo variť polhodiny, ale pokojne aj hodiny dve. Mäso tak síce bude rozvarené a nie tak chutné, avšak tvorí len malú časť celého vývaru, ktorý naopak bude nezabudnuteľný.

Zvyšné mäso z vývaru môžete v polievke nechať, ale je možné ho využiť aj iným spôsobom. Prečo neušetriť a nedať časť do šunkoflekov, ktoré ho nevyžadujú toľko a nemusia byť ani tak výrazné.

Lahodné ako zavarenina
Údené mäso je možné tiež zavariť a dať si ho vtedy, keď vám práve príde na chuť, napríklad s uhorkou a chlebom. Stačí ho nakrájať na malé kúsky, ktoré sa zmestia do pohára. Následne zalejte vodou, a to približne centimeter pod okraj nádoby. Ak je mäso menej slané, môžete vodu osoliť. Ak už vám mäso príde slané dostatočne, vodu nesoľte.

Nie je potrebné pridávať žiadne korenie, to by viedlo len k zmene chuti mäsa, ktorá je pritom dobrá sama o sebe. Dochutiť si môžete mäso až na tanieri, a to napríklad vynikajúcim chrenom s jablkami alebo horčicou.

Každopádne, poháre dobre zavrite a umiestnite ich do vodného kúpeľa, kde ich budete zavárať pri teplote minimálne sto stupňov po dobu jednej hodiny.


Tip redakcie: Nechajte sa inšpirovať chutnými receptami, ktoré z Vás urobia hviezdu kuchyne.


Sponsor

pr články

Novinky

Čomu sa počas tehotenstva vyhnúť

Tehotenstvo nie je choroba, napriek tomu je potrebné počas tohto obdobia svoj životný štýl značne upraviť. Netreba sa vzdávať všetkého, čo máte rada a...

Oslava v záhrade a jej príprava

Oslava v záhrade je skvelý spôsob, ako stráviť čas s priateľmi a rodinou v príjemnom prostredí. Príprava takejto udalosti si vyžaduje trochu plánovania a...

Čo sa vám stane, keď si prestanete umývať vlasy

Naše vlasy sú našou pýchou. Nikto z nás si nedokáže predstaviť, že by si ich prestal umývať. Čo sa s vlasmi vlastne stane? Poďte...

Univerzálne nadčasové náušnice, do ktorých sa oplatí investovať

Rada by ste obohatila svoju zbierku náušníc o klasické kúsky, ktoré budete s chuťou nosiť aj mnoho ďalších rokov? V tomto článku si predstavíme...

Ako na akné? Domáce rady s účinnými prírodnými zložkami

Akné je kožné ochorenie, ktoré sa často spája s obdobím dospievania. Čierne bodky, biele pupáčiky alebo zapálené červené hrčky sú známymi prejavmi tohto ochorenia. Aj...